Keski-ikäinen tietotyöläinen seikkailee – osa 2

Missioni on “pelastaa” keski-ikäiset tietotyöläiset ammatilliseen siiloon hukkumiselta. Sitrankin peräänkuuluttama teema “Elinikäinen oppiminen” on supertärkeä, mutta ehkä liian ohutta yläpilveä sinulle ohjeeksi arjessa.

Mitä voit tehdä käytännössä, jotta pääset oppimisstrategiasi rakentamisessa alkuun?

Tässä viisi (5) vinkkiäni:

  1. Asenne. Ammatillisesta tahi organisaatiosiilosta sinua ei kukaan ulos kaiva muu kuin sinä itse. Tee päätös muuttaa asiantilaa – aktivoidu verkossa ja verkostoissa. Jos et halua oppia uutta siilosi ulkopuolelta, peli on menetetty.
  2. Osaamisen ristipölytystä. Listaa keskeiset osaamisalueet, joissa olet jo taitava, ja toisaalta ne joihin ajattelit panostaa. Pieni poikkitieteellisyys on hyvästä: humanistit, älkää pelätkö teknologiaa – ja dippainssit, tunnetta ja aidompaa viestintää peliin.  
  3. Puoliautomatisoitu verkkomaailmanmenon seuranta. Kehitä itsellesi oppimis- & tiedonhakukatiska eli rakenna puoliautomatisoitu systeemi, joka auttaa sinua seuraamaan useampia valitsemiasi aihepiirejä, ja mieluusti vähän toimialasi ulkopuoleltakin. Ilmaisia työkaluja tähän on paljon. Serendipiteetti rocks!
  4. Reflektoi ja opi. Ota tavaksi (ainakin) kerran viikossa myllätä katiskasta koettu. Pohdi itseksesi tai joukolla, kirjoita ylös pohdintojasi (joko privaatisti tai blogiin) ja yhdistele oppimaasi siihen mitä jo tiedät. Connecting the dots, jota voi tehdä takautuvasti tai ennakoiden!  
  5. “Working out loud” auttaa suuresti matkassa. Jaa oppimaasi, löytämääsi, kokemaasi relevanteissa kanavissa, verkostojen ja kollegojen kanssa. Saat vertaiskommentteja ja -arvioita ja löydät uusia lähteitä katiskaasi – ja kaikki oppivat. Etkä vähiten sinä.   

Been there, done that

Kymmenisen vuotta sitten olin itse varsin mukavassa ammatillisessa poterossa köllötellyt liiketoiminnan kasvattaja ja myynnin & markkinoinnin ammattilainen – ja heräsin onneksi ajoissa muuttamaan suuntaa.

Aloin toimia ylläkuvatulla tavalla ja verkostoiduin esimerkiksi pilvipalvelubisnestä ja uuden työn teemoja opetellessa globaalisti aihepiirin huippujen ja tavisten kanssa. Nämä kontaktit ovat edelleen eläviä ja tuottavia iloa minulle. Soisin jokaisen tietotyöläisen kokevan saman!

Tunnista kilpailuetusi

Saattaa kuulostaa tunteettomalta, mutta ei – sitä en tarkoita, että kyynärpäät pitäisi teroittaa. Korvien, silmien ja aivojen teroittaminen piisaa.

Rakenna ammatillista kilpailuetuasi kehittämällä itseäsi edellä kuvatulla tavalla – jatkuvasti. Pyrähdykset eivät riitä. Opi rakentamaan suhteita, etsimään tietoa, ymmärtämään ja tulkitsemaan havaintojasi – ja jakamaan oppimaasi kasvotusten ja uuden teknologian avulla.

Ystäväni, kanadalainen Harold Jarche, on kehittänyt tähän mallin, jota hän kutsuu “henkilökohtaiseksi tietämyksen hallinnaksi”, (Personal Knowledge Mastery). Avoimen asenteen rinnalla tämä toimintamalli auttaa sinua muodostamaan henkilökohtaisen elinikäisen oppimisen strategiasi.  

Mottoni on ollut jo vuosia: “Always in Beta. And passionately so.” Se kuvaa hyvin tarvittavaa asennetta oppimiseen 🙂

Riitta

PS. Jos olet HR-vastaava: hanki siilossa piileskeleville ammattilaisille sparrausta (Disclaimer: minulta tietty voi tätä ostaa.) Vaikka vastuu on jokaisen oma, ehkä haluat tuupata hiukan?

Tämä on jatko-osa kirjoitukselleni “Keski-ikäinen tietotyöläinen seikkailee – osa 1: Oletko siiloon ajettu moniosaaja?”  

Kuva: Photo by James Pond on Unsplash

Vastaa