Laiskan itsekkäät kyselytutkimukset

Lontoo_reliefSain tänään pyynnön vastata verkkokyselyyn. Vastaavia ropsii inboxiin viikoittain. Nyt on pakko kysyä: ovatko suomalaiset kyselysoftat jääneet jälkeen sovelluskehityksessä?

Onko sekä näiden softien kehittäjiltä ETTÄ käyttäjiltä unohtunut asiakas (kyselyyn vastaaja)? Uskon, että konepellin alla on huippuhienoa teknologiaa. Se ei lohduta jos vastauksia ei saada niiltä ihmisiltä, joilta niitä kaivataan. Työkalu jää torsoksi. Minua sapettaa sekä itse työkalu että niitä käyttävien ammattilaisten viestintäasenne. Näiden kahden yhteisvaikutus vie vastaushalut.

Mikä mättää?

Työkalu. Perinteiset kyselyohjelmistot eivät voi käyttäjäkokemuksella leveillä.

  • Käyttöliittymät ovat kalseita – ihan kuin kyseessä olisi kuolemanvakava asia, melkeinpä lähentelee viranomaismeininkiä.
  • Kyselyihin ei voi vastata mobiililaitteilla, ellei omaa kirurgin katsetta ja kättä. Iso puute.

Saatekirje. Edellä mainittuja puutteita ’tukemaan’ laaditaan usein (asiakkaan toimesta) saatekirje, joka on usein tylsyyden multihuipentuma ja silkkaa vastaajan aliarviointia – tähän tyyliin:

  • Arvoisa Riitta Raesmaa…(pönötys here we come)
  • Kutsumme Sinut vastaamaan/osallistumaan… (No älä)
  • Mielipiteesi on tärkeä. (No shit Sherlock)
  • Arvomme palkinnoksi… (Yritämme edes)
  • Vastauksesi ovat luottamuksellisia. (Kas, kas ja toinen no shit)

Pituus. Surkeaa saatetta seuraa usein aivan liian pitkä kysely. Niistä näkee kauas, ettei mietitty mikä on olennaista saada selville. (Enkä puhu nyt tieteellisistä tutkimuksista.) Poikkeuksia onneksi löytyy. Kotona minulle heitettiin kysymys: halutaanko näihin vain ei-kiireisten ihmisten vastauksia? Filtteri sekin.

Arvostusta ja aitoutta

Kyselytyökalujen käyttäjille (markkinointi- ja HR-ammattilaisille) vielä kaino toive saatekirjeen osalta. Puhukaa selvää suomea, unohtakaa kapulakieli ja olkaa persoonallisia. Valitkaa yrityksellenne sopiva äänen sävy (jos olette pönötysfirma niin mikäs siinä), mutta monille sopisi aivan toisenlainen sävy kuin se vanhoista kyselypohjista kopioitu kaava.

Menkää kyselyyn vastaajan nahkoihin – mikä on sopiva pituus, millainen viesti pehmentäisi ja pienentäisi vastaamisen kitkaa? Olkaa aitoja, luovia ja vastaajan aikaa arvostavia.

Kertokaa jos parempia työkaluja on jo saatavilla – joku startup varmaan jo ratkoo tätä haastetta?

4 thoughts on “Laiskan itsekkäät kyselytutkimukset

Your comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s