“Enthusiasm is contagious. Be a carrier”, kirjoitin viime viikolla. Tämän viikon sitaatin nappasin Ralph Waldo Emersonilta: “Nothing great was ever achieved without enthusiasm.” Molemmat kuvaavat hyvin innostuksen olemusta.

Innostuksen voimalla löydämme motivaation ja innostamme muita. Olen sarjainnostuja! Omalla kohdallani innostuksen suurempia aaltoja on ammatillisen matkan varrella ollut useita: semiotiikka, ohjelmistoalan monet uudet tuulet, pilvipalveluiden markkinoilletulo, sosiaalisen median vauhdikkaat alkuvuodet. Ja nyt lähti Raesmaalla taas lapasesta generatiivisen tekoälyn myötä 🚀

Kirjoitin viime viikolla uutisviestiini myös näin “moni liittää innostuksen nuoreen ikään tai muodikkaaseen ammattiin, jossa kuuluu olla innostunut aamusta iltaan.”

Ja totesin itsestään selvästi: Innostus kuuluu kaikille.

Mitä innostus on?

Innostus on voimakas motivaation ja inspiraation tunne, joka saa ihmiset tekemään asioita intohimoisesti ja sitoutuneesti. Innostus on usein seurausta henkilön kiinnostuksesta ja tietoisesta valinnasta tehdä jotain, joka tuo iloa ja tyydytystä. Tämä voi liittyä sekä ammatilliseen osaamiseen että henkilökohtaisiin kiinnostuksen kohteisiin.

Innostus on tärkeä tekijä henkilökohtaisessa kasvussa ja kehityksessä. Se auttaa kehittämään uusia taitoja ja haastaa meidät pois mukavuusalueeltamme. Kun olemme innostuneita, olemme 100% mukana ja paneudumme vahvasti siihen, mitä olemme tekemässä olipa kyseessä sitten henkilökohtainen projekti tai tavoite, tai uuden asian oppiminen. Tai yksinkertaisesti elämän monista hetkistä nauttiminen.

Innostus tarttuu ja se voi vaikuttaa voimakkaasti ympärillämme oleviin ihmisiin. Meistä tulee innostuksen hetkessä positiivisen energian magneetteja, jotka vetävät ihmisiä puoleensa ja innostavat heitä samaan – peilaamme energiatasoamme toiseen. Itse raegoin juuri näin, minut on helppo innostaa mukaan.

Innostuksen kauneus on siinä, ettei se kuitenkaan vaadi meitä olemaan jatkuvasti korkealla energiatasolla tai teeskentelemään innostusta. Innostus ei edellytä ekstroverttiyttä tai superenergisyyttä.

Innostuksen kantajana oleminen ei ole jatkuvan iloon tai jännitystilaan pakottamista, vaan pikemminkin positiivista asennetta uuteen, vanhaan ja yllättävään. Se on hyvän näkemisen valinta jokaisessa tilanteessa. Mieleeni tulee Esa Saarisen Pafos-seminaarissa oppimani käsite “ylärekisteri” – lähesty tilannetta aina ylärekisterin kautta.

Innostus on myös läsnä olemista jokaisessa hetkessä ja vilpittömän innon ilmaisemista eteen tulevista hetkistä ja kokemuksista silloin kuin siltä tuntuu.

Miten toimia innostuksen kantajana?

  1. Viljele positiivista asennetta: Aloita viljelemällä avointa, positiivista asennetta, keskittymällä hyvään jokaisessa tilanteessa.
  2. Tunnista intohimosi: Etsi se, mikä todella innostaa sinua, ja käytä aikaa tähän liittyviin aktiviteetteihin. Innostuksesi loistaa luonnostaan läpi, kun olet mukana jossakin mihin suhtaudut intohimoisesti.
  3. Edistä uteliaisuutta ja serendipiteettiä: Oma kokemukseni uteliaisuuden ja serendipiteetin* puolestapuhujana on näyttänyt minulle, että näiden elementtien omaksuminen edistää innostusta. Henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun varmistamiseksi on välttämätöntä pysyä uteliaana, tunnistaa oppimisen paikkoja, ja olla avoin yllättäville löydöksille. Tämä lähestymistapa ei vain ruoki innostusta, vaan edistää myös innovaatiokykyä ja jatkuvaa oppimista.
  4. Jaa innostuksesi: Älä pidättele – jaa innostuksesi ja ilosi muiden kanssa. Tämä voi tapahtua kannustavien sanojen, kokemustesi jakamisen tai yksinkertaisesti positiivisen energian kautta.
  5. Inspiroi muita: Käytä innostustasi inspiroidaksesi muita. Kannusta heitä seuraamaan intohimojaan, jaa positiivisia tarinoita ja luo ympäristö, joka edistää positiivisuutta ja innostusta.


Innostunut olo voi parhaimmillaan muuttaa henkilökohtaisen ja ammatillisen elämämme. Se voi nostaa itsetuntoamme, lisätä tuottavuuttamme ja jopa parantaa ihmissuhteitamme, kun innostamme ja kohotamme ympärillämme olevia ihmisiä.

Riitta ❤️

*Mikä ihmeen serendipiteetti? Lue vanha kirjoitukseni ”Transformaation pehmeät kulmat ja jatkuva oppiminen”

PS. Oman osaamisen kehittämisen alueella kannattaa juuri nyt ottaa utelias, innokas asenne tekoälyä kohtaan. Tieto vähentää tuskaa, etsi itsellesi hyvä polku opetella tekoälyn hyödyntämistä. Tässä alla muutama aiempi blogikirjoitukseni tekoälystä:

Tekoäly ja hallitusammattilaiset

Tekoäly demokratisoi pk-yritysten kilpailukenttää

Nyt koitti jokaisen johtajan Sputnik-hetki – älä ole tekoälytön

Vastaa