“Aikani ei riitä olla kuulolla joka kanavassa, jokapäiväinen liiketoiminta vie kaiken aikani. Pakko antaa mennä – ja laskuttaa.” -lausahdus kuumentaa aina korviani. Pyörän vierellä juoksevia pk-yrittäjiä piisaa ja mietin kärsivällisesti keinoja auttaa heitä suunnan muutoksessa.

Se mikä tilanteessa on erityisen hämmentävää on se, että sama meno on jatkunut jo 20 vuotta. Onko muutoksen vaateita listannut Cluetrain manifesto tuttu? Cluetrain Manifesto on nerokas lista vuodelta 1999 (!) eikä se ei ole vanhentunut tippaakaan. Ihan mahtavaa ajateltavaa jokaiselle yrittäjälle!

Sen kuuluisin teesi lienee “Markets are conversations.”, mutta myös muut teesit ovat briljantteja. Manifeston 95:sta kohdasta poimin ja muokkasin kahdeksan suomalaisen pk-yrittäjän ympäristöön sopivaa, omin muotoiluin.

  1. Kuuntele tarkasti tulevia ja nykyisiä asiakkaita, kilpailijoita ja kumppaneita. Eikä vain Suomessa vaan omaa toimialaa koskien myös maamme rajojen ulkopuolella.
  2. Puhu asiakkaan kanssa samaa kieltä. Älä tuhlaa aikaa nahkeaan toimialajargoniin.
  3. Osallista organisaatiosi muut osaajat mukaan keskusteluun – vapauta ja anna valtaa. Jos kulttuurinne ei tue sisäisten siilojen ja organisaatioiden rajat ylittäviä keskusteluja ja yhteisöllisyyttä, olet ennen pitkää ulkona. Itse asiassa näännyt.
  4. Avoin viestintäkulttuuri kantaa hedelmää. Älä jumita vanhassa, ota vastaan vaikutteita, kritiikkiä, neuvoja ja ideoita. Ole avoin sekä palomuurin sisällä että ulkopuolella.
  5. Keskustelun kautta osaaminen, ajattelu ja tulokset paranevat ja uusia mahdollisuuksia avautuu.
  6. Verkostot, alusta- ja api-talous vaikuttavat vahvasti toimialasi suuntaan ja menestykseesi. Kietoudu mukaan sinulle ja yrityksellesi sopiviin yhteisöihin ja verkostoihin oppimaan ja poisoppimaan.
  7. Uudet organisoitumisen muodot ovat välttämättömiä, olipa mielessä lean, teal, sosiokratia 3.0 tai jokin muu matalan hierarkian ja itseohjautuvuuden malli, ala kokeilla ja soveltaa pikimmiten. (Toki tämä ei koske yksinyrittäjää.)
  8. Luottamus on vahva käyttövoimasi: toimi luottamuksen arvoisesti, synnytä luottamusta, luota yhteistyöhön. Sitä tarvitaan kaikissa em. kohdissa. Elvistä lainaten: ”We can’t go on together with suspicious minds.”

Monissa korporaatioissa muutosta puuhataan jo vauhdilla, mutta surukseni pk-yrityskentällä ja toiminimiyrittäjien joukossa näen vielä paljon neuvottomuutta, epäilyä ja erityisen paljon vitkastelua. Pienetkin askeleet oikeaan suuntaan kannattaa ottaa nyt. Ja tämä on missioni: autan innolla yrittäjiä pyörän selkään!

Riitta

PS. Minulle rakkaat softayrittäjät ovat ihana poikkeus, siellä tapahtuu paljon ja globaalin pelikentän haltuunotto on monella vauhdissa.

Vastaa