Ok, seuraavassa  yleistän reippaasti. Tottakai poikkeuksia löytyy. Mutta näen ison haasteen ja päätin tarttua siihen. Siis tehdä jotakin.

Paljon on kirjoitettu hyvää ja kaunista diginatiiveista sekä uusia taitoja edellyttävästä modernista tietotyöstä. Erittäin tärkeitä aiheita työelämän muutosta ja Suomen tulevaisuuttakin pohdittaessa. Fokus on nuorissa, ja hyvä niin. Se on myös tytöissä ja naisissa, hyvä sekin. Teknologiateollisuus ry:n ’Naisia ICT-alalle’ -hanke on oiva esimerkki hyvästä, oikeansuuntaisesta toiminnasta. Linda Liukas loistaa yhtenä hankkeen keulakuvista – ja Linda-faniksi tunnustaudun.

Yksi ryhmä jää keskustelussa seinäruusuksi: ammatissaan keski-ikäiset tietotyöläiset (ei siis välttämättä edes kronologisesti keski-ikäiset). Kuka pelastaisi heidät? Kuka identifioisi suuret ammatilliset harmaat alueet, joihin on vaikea tarttua? Yksilö itse? Organisaation johto? HR-osasto?

Mietin asiaa raivokkaasti, sillä lukeudun itse tähän joukkoon ja olin joitakin vuosia sitten vähällä jäädä jumiin mukavuusalueelle. Onneksi olen keskimääräistä uteliaampi ja huomasin merentakaisen keskustelun sosiaalisesta mediasta ajoissa – ja sukelsin siihen. Se oli oma ammatillinen pelastusrenkaani.

Verkostoituja olen ollut aina, mutta aiemmin se vaati aivan liikaa lentomaileja ja punaviiniä. Sosiaalinen media on tuonut minulle aivan uusia tapoja luoda suhteita, oppia ja kehittyä. Olen muutamassa vuodessa onnistunut rakentamaan ammatti-identiteettiini ja -osaamiseeni ihan uudenlaisia osia. Yhdistän uutta,  vanhaa ja lainattua. Vain sininen puuttuu. Tämä vanha häihin liittyvä nelikko sopii todella hyvin ohjenuoraksi.

Käyttämätön potentiaali ja ikäpolvisiilot

Olen viime kuukausina keskustellut monien viestinnän, markkinoinnin, IT:n, henkilöstöjohtamisen ja liiketoiminnan kehittämisen ammattilaisten kanssa ja rohkenen väittää:

Tässä joukossa on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Tästä joukosta löytyy osaamista, jota tarvitaan digitaalisessa, kansainvälisessä toimintaympäristössä. Mutta mutta, samalla kokeneella ammattilaisjoukolla on turhan usein sokeita alueita uuden edessä ja vanhaan yhdistämisessä.

Lisäksi monessa organisaatiossa on funktionaalisten siilojen lisäksi ikäpolvisiiloja. ”Annetaan nuorten hoitaa tuo sosiaalinen media”, lausui eräs osaava markkinointiammattilainen, paljastaen taustalla kummittelevan perinteisen kanava-ajattelun ja ikään & osaamiseen liittyvät myytit. Mikäli organisaatio haluaa toimintatavoissaan ja -kulttuurissaan kehittyä aidosti yhteisölliseksi, se ei valitettavasti onnistu näin. Somea ei voi ulkoistaa, se täytyy sisäistää.

Ammatissaan keski-ikäisten johtajien, markkinoijien, viestintä- ja IT-ammattilaisten sekä HR-osaajien pitää satsata yhteisöllisten toimintatapojen (ja työkalujen) opetteluun, vanhoista tavoista poisoppimiseen ja soveltaa tekemisessään kokeilukulttuuria. Valmiita vastauksia kun kaikkeen ei ole.

Menestyvät organisaatiot eivät junnaa ’somen ROI’- (tottakai pitää mitata) tai some-työkalukeskusteluissa eivätkä jumita ikäpolvi-ja tehtäväsiiloissa. Menestyvät organisaatiot kokeilevat rohkeasti ja osaavat yhdistää erilaiset vahvuudet, osaamisalueet ja ikäpolvet.

Totuus löytyy kaurapuurosta – ja ammatillinen vahvuus kombinaatioista. Kaurapuuroviittaus (ne, joilla on riittävästi ikää muistavat Lama-yhtyeen biisin ja Elovena-mainoksen, jossa sitä käytettiin) hiukan aiheen vierestä, mutta siihen inspiroi pikkuruinen some-esimerkki tältä aamulta. Pikkuruinen siksi, että puhun yllä toki isommasta kuvasta.

Formula 1 -kuljettaja ja GP-voittaja Heikki Kovalainen twiittasi aamulla näin:

Ja tarjosi Raisio Oyj:lle tuhannen taalan paikan, korjaan paalupaikan, markkinoinnillisesti. Mutta mutta. Raision Twitter-tiliä hoitaa kesätyöntekijä, ollen siellä ilmeisesti ainoa someaktiivi Raision markkinoinnista? Voin toki olla väärässä.

Kuvitellaan, että Raisio Oyj:ssä olisi panostettu yhteisöllisiin toimintatapoihin ja sen henkilökuntaa olisi Twitterissä (ja muualla somessa) enemmänkin. Kuvitellaan, että somen mobiilikäyttöä olisi rohkaistu. Olisiko mahdollisuus Heikin twiitin huomaamiseen ollut korkeampi? Olisiko joku huomannut sosiaalisen median seurantatyökaluilla tämän kullanarvoisen viestin? Vaikka onkin viikonloppu. Mene ja tiedä.  Itse olisin lähettänyt kuriiripostilla Nalle-lähetyksen matkaan saman tien, twiitannut Heikille tästä, ja olisin vielä blogannutkin tarinamuotoisesti. Harmittaa Raision puolesta, mutta toki voivat paikata maanantaina. Laitoin Twitterissä heille tästä viestin, huomaavatkohan he sen, vai pitäisikö lähettää sähköpostia?

Picture credit: Jessica Hagy

14 Comments

 1. En olisi ihan varma, että ns. diginatiivista sukupolvesta tulee olemaan erityisesti enemmän yrityselämälle hyötyä, lapsikin osaa iPadin näyttöä vieritellä 🙂

 2. Näissä keski-ikäisissä pelastettavissa on myös monta opetusalan ammattilaista. Pahimmillaan meillä opettaa kaikilla kouluasteilla markkinointia, asiakaspalvelua, viestintää, ym. vielä 20+ vuotta henkilöitä, jotka ovat muodollisesti päteviä, mutta oikeasti täysin muumioituneita.

  1. Kiitos Maria, Vesa ja Mervi!

   Maria, todellakin voisi viitata tuohon, kiitos! Vesa, en nyt ihan noin pessimisti olisi, kaikkia tarvitaan. Erilaista osaamista, sekä kokemusta että tuoreesti maailmaa katsovia. Ja Mervi, ihanan jäätävä kommentti! Itse en tunne montaa opettajaa, joten mun on parasta jättää tarkempi kommentointi alaa tunteville 🙂 Mutta olen kyllä kuullut samansuuntaisia kommentteja, useita!

 3. Eikä tässä olla pelkästään tietotyöläisiä pelastamassa. Muutoksen vaatima asennemuutos työn tekemisen tavoissa ja yhteistyön muodoissa voi olla keino uudistaa kokonaisia aloja ja sitä kautta tuoda sitä niiden elinehtona olevaa kilpailukykyä.

  Vähän tästä näkökulmasta olemme alkaneet suunnittelemaan CMAD2013 -tapahtumaa. Community Manager Appreciation Day on vuosittain järjestettävä yhteisömanagereiden tapahtumapäivä, joka pidetään seuraavan kerran 28.1.2013 Tampere talon pienessä salissa. Tilaisuuden ideana on saattaa yhteen someverkostoissa ja -työkaluissa sujuvasti sukkuloivat ”diginatiivit” ja ihan oikeata verkostotyötä paljon ennen internettiä tehneet ehkä hiukan vielä tietoverkkoja vierastavat todelliset verkostoketut: http://www.tut.fi/soita/cmad2013

  2012 aloitimme perinteen aika pienesti. Tässä muutama bloggaus kokemuksista:
  http://www.tut.fi/soita/?page_id=253
  http://piilotettuaarre.blogspot.fi/2012/01/cmad-eli-mita-tapahtui-community.html

  Valmistelusta kiinnostuneiden kanssa pidämme suunnittelupalaverin Tampereella Hermiassa (Hermiankatu 1, 3 krs., Konela) 21.6 klo 13. Kaikki kiinnostuneet rohkeasti mukaan. Lisätietoja timo.rainio@hermia.fi

  1. Kiitos, Timo, mielenkiintoinen tilaisuus tulossa. Aihepiiri ansaitsee oman tilaisuuden Suomessakin. Pidän tuon mielessä!

  1. Oh dear, please forgive me Jay, I have missed your excellent comments on my previous post! So sorry!

 4. Uskon Friedmanin kaavaan ”CQ + PQ > IQ”, jonka mukaan uteliaisuus ja intohimo tekemiseen yhdessä ovat älykkyttä tärkeämpiä. Älykkyyden tarvetta väheksymättä, mutta se ei yksin riitä.

  Kaavaan muistaakseni törmäsin ensi kerran Friedmanin kirjassa ”The World is Flat”.

  1. Jari, muistelinkin nähneeni tuon kaavan jossakin – todella hyvä, että muistutit. Plus hyvä kirjavinkki, kesälukemista ehkä. Kiitos!

 5. Miten niin sininen puuttuu? Facebookin ja Twitterin siniset ovat hieman eri sävyä, samoin Elovenan. Mutta sinisiä ne ovat, ihan ensi-intuitiosta alkaen.

Vastaa