Haluan jakaa muutaman tarinan, tarkemmin sanottuna odottamattoman yhdistelmän.

Odottamattomista sattumuksista ja mahdollisuuksista olen runoillut aiemminkin: avoimella asenteella, systeemit 1 & 2 käytössä. Niistä voit lukea lisää täältä.

Minulla on tapana havainnoida hauskoja, odottamattomia yhdistelmiä, ja nauttia niistä. Kahden minulle rakkaan asian yhdistelmiä. Usein välittömästi hymyilyttäviä ja päivän pelastavia, kuten äidiltäni lahjaksi saamani äänikirja, jossa Dr. House, näyttelijä Hugh Laurie lukee Tove Janssonin Muumi-kirjaa englanniksi. Aivan mahtavaa kuunnella Hugh’n brittikorostuksella lausumaa tuttua tarinaa ja muumihahmojen englanninkielisiä nimiä. Mahtavan rentouttava, odottamaton yhdistelmä. Suosittelen lämpimästi.

Kuten Hugh & muumit toinen sydäntäni lähellä oleva, epätavallinen yhdistelmä – trumpetin ääni ja lentäminen – löytyy tästä videosta:

Norjalainen trumpettivirtuoosi Ole Edvard Antonsen nousee F-16 -hävittäjän kyytiin Pohjois-Norjassa ja taustalla soi sävellyksensä Vidda (mikä tarkoittaa tundraa). Video on minulle rakas, palaan sen pariin säännöllisesti. Trumpetin sointi tuo minulle mieleen rakkaita muistoja ja olen jo vuosia haaveillut lentolupakirjasta. Ihana, jos vähän kummallinen yhdistelmä.

Twitter on ehtymätön odottamattomien yhdistelmien löydöspaikka. Serendipiteettitaivas. Hugh’n ja muumien, Ole Edvardin ja hävittäjälennon jatkoksi sopii tämä esimerkki, hiukan eri linjalla, mutta kuitenkin. Odottamaton suomalainen yhdistelmä: Sosiaalinen media ja Puolustusvoimat.

Yle raportoi hiljan Puolustusvoimien satsaavan sosiaaliseen mediaan, esimerkiksi nostettiin armeijan oma YouTube-kanava, jonka sisällön tuottavat combat camera -miehet. Loistava idea.

Kohtasin Puolustusvoimat somessa myös henkilökohtaisella tasolla. Olen todella vaikuttunut Pääesikunnan päällikön, kenraaliluutnantti Markku Kolin toiminnasta sosiaalisessa mediassa. Markku Koli ilmestyi Twitteriin jokin aika sitten ja alkoi toimia aidosti, aktiivisesti ja uteliaasti. Luovastikin, Markulla on omat lyhenteet, esim. tviitin alussa oleva PP tarkoittaa Parasta Päivässä ja HA on Huolenaihe. Eipä tullut ensimmäisenä mieleen, että Puolustusvoimien korkea-arvoinen upseeri heittäytyy someen. Suuntaan siis katseen peiliin. Vaikka pitäisihän minun tietää, edesmennyt rakas upseeri-isoisäni oli varsin luova persoona.

Hetki sitten lukemani Markku Kolin tviittaus inspiroi tähän kirjoitukseen. Se kävi näin. Tviittasin eilen McKinsey’n tuoreen artikkelin Seven steps to better brainstorming. Illan aikana kenraaliluutnantti Koli oli sen re-tweetannut ja lisännyt oman kommenttinsa: Laatutavaraa! Lisäisin vielä: Understand your culture. Minun aamuni alkoi siis (Japanin tilanteen ohella) sillä, että mietin Markun kommentin ulottuvuuksia. Kiitos, Markku!

Avoimuus, ennakkoluulottomuus ja kokeilunhalu ovat mielestäni hyviä johtajaominaisuuksia. Niitä voi opetella sosiaalisessa mediassa. Jospa suomalaiset yritysjohtajat ottaisivat mallia Markku Kolista – sen sijaan, että ulkoistavat somen ’sisäisesti’ markkinoinnille tai surkeimmassa tapauksessa lykkäävät homman organisaation ulkopuoliselle gurulle.

Rakastan odottamattomia yhdistelmiä. Tänä aamuna somea ja johtajaominaisuuksia. On mahtavaa löytää niitä kaikilta elämänalueilta.

Mikä on sinun yhdistelmäsi?

PS. Muutoin tämän aamun ajatukset ovat tiukasti Japanissa. Vuoden 1986 huhtikuu on kirkkaana mielessäni.

1 Comment

Vastaa